19 January 2011

Triffle..!







Triffle ini sedap dimakan bila dah semalaman letak dekat dalam peti sejuk..Lagi sejuk lagi sedap taw..


Kenapa nama dia triffle?Sebab dia ada 3 lapisan..Lapisan pertama adalah potongan dadu kek marble yang disusun rapat dan direndam sedikit dengan air manisan dari fruit cocktail..


Lapisan kedua adalah lapisan crystal jelly or konnyaku jelly..Depends nak perisa apa but I prefer perisa rasberry/strawberry/blueberry or any other berries product..Sebab dia masam sedikit..So bila makan dengan kek dibawah, rasanya agak balance..


Lapisan paling atas adalam lapisan kastard..Kastard yang dibuat tidak perlu terlalu manis or tawar..


Dah lepas letak kastard, taburkan fruit cocktail yang dah ditapis dan diatasnya, sapukan fresh cream..I biasa guna whipping cream brand Rich and dekat depan dia ada tulis Gold Label sebab dia sedap..


Untuk hiasan, susun kepingan buah peach dan diakhiri dengan sedikit lebihan jelly tadi..Kalau jelly dah mula beku, masakkan sedikit jelly tersebut..


Notes: Setiap lapisan yang dah siap harus disejukkan terlebih dahulu sebelum membuat lapisan seterusnya..Terima kasih..

2 comments:

nescafe_ais said...

huhu..macam buah limau berkrim...slurrppp...

nurul ain said...

nyum2..nampak menyelerakan :))